Bygga med marmor

Marmorpalatset Thaj Mahal

Det har byggts med marmor i tusentals år, runt om i världen. Marmor räknas som ett mycket exklusivt material, inte minst i Sverige där vår inhemska produktion är liten. Bergarten marmor är tung och därför ganska dyr att transportera, det är en av de faktorer som bidragit till att priset på detta byggnadsmaterial är förhållandevis högt. Byggnadsdetaljer av marmor kan dock ha en väldigt lång livslängd, det får man ta med i beräkningen när man jämför pris med andra material. I den här artikeln kommer vi att skriva om materialets egenskaper och hur det används inom byggnadskonsten idag.

Marmorpalatset Thaj Mahal

Marmor har framförallt två användningsområden när vi talar om det som byggnadsmaterial. Det kan användas som golv och som ut- eller invändig väggbeklädnad. Ett par av världens mest kända byggnader, till exempel Taj Mahal, är klädda i marmor. Ett marmorgolv ger ett mycket elegant intryck men kan upplevas som något kallt att gå på. Ibland dyker upp större partier marmor till bra pris. Då kan man göre en bra affär. det finns förmånliga företagslån online som man kan använda till jämna ut sin likviditet. Om du saknar pengar en månad men vet att du kommer få nästa månad kan det vara en bra idé att låna pengar och agera istället för att avstå när man ser ett bra erbjudande.

Marmor finns i otroligt många olika färger som uppstår helt naturligt, ofta i karaktäristiskt flammiga mönster. Varje marmorplatta har ett unikt mönster och det är en del av charmen med att arbeta i detta material som ger ett levande intryck. Det vanligaste är nog att man inreder med marmor i våtrum eller i hallen. Alltså mindre utrymmen där man vill ha ett material som är vackert och står emot fukt och slitage. Marmor reflekterar ljus på ett tilltalande sätt och kan hålla mycket länge. Det är också relativt enkelt att hålla rent.

Badrum med marmor

Marmor är väldigt formbart och kan omvandlas till måttanpassade bänkskivor och inredningsföremål. Marmor är en våra viktiga inredningstrender 2018 men samtidigt är det fråga om ett tidlöst material som egentligen aldrig varit omodernt. En nackdel med marmor är att det är så hårt att föremål du tappar på ett marmorgolv riskerar att gå sönder. Missfärgningar som är svåra att få bort kan uppstå i kontakt med till exempel rost.

lycka-lite