Så väljer du rätt golv

Börjar golven hemma se slitna ut, eller är du bara ute efter en uppfräschning? Då kan det vara en god idé att lägga ett nytt golv. Idag finns otaliga varianter att välja bland, något som gör att det inte är helt lätt att hitta rätt. Här följer en guide som hjälper dig på traven.

Många hävdar att det är enkelt att lägga golv själv, men ett gott råd är faktiskt att ta hjälp av en bra golvläggare. De kan golvläggning och kommer att göra jobbet mycket snyggare än vad du kan själv. De har dessutom rätt verktyg så att du själv slipper springa och köpa en massa nytt som kanske bara kommer att användas en gång. Golvet kan du dock välja själv, även om en bra golvläggare gärna ger dig råd på vägen.

Billigt eller dyrt?

Många lågprisvaruhus lockar med golv som kostar väldigt lite. Du bör dock tänka två gånger innan du väljer ett sådant. Bäst är egentligen att gå till ett bra byggvaruhus där det finns utbildad personal som kan hjälpa dig på vägen. Det kan i och för sig vara okej att välja ett tunnare och billigare laminatgolv om det ska ligga i ett utrymme som inte slits så mycket. Det är viktigt att vara medveten om att ett laminatgolv inte går att renovera på samma sätt som ett trägolv eller äkta parkettgolv om skador skulle uppstå. Det kan betyda att man måste byta ut golvet helt om det blir slitet. Naturligtvis skiljer sig också kvaliteten mellan olika laminatgolv. Vill man ha ett hållbart så är det bra att välja ett lite dyrare. I hallen och andra utrymmen som slits mycket är det bättre att välja att lägga klinker eller något form av plastmatta.

Tänk på att välja rätt nyans

För ett par år sedan drömde många om vitt och fräscht, vilket medförde att de målade sina trägolv vita. Det var tyvärr ett tilltag som många ångrade bittert eftersom smuts syns så bra på den typen av golv. Detsamma gäller riktigt mörka golv. Om man ändå vill ha ett golv med väldigt mörk eller ljus färg är ett bra tips att behandla det med hårdvaxolja som släpper igenom skiftningarna i träet. På så sätt händer lite mer saker på golvet och skräp syns inte lika mycket. Inte heller repor och andra skador blir lika framträdande.

Gör byggprojektet till en terapisession

Kan man bygga och gå i terapi samtidigt? Nja, kanske inte bokstavligt, men rent tekniskt sett så är det möjligt. Man kan nämligen använda sitt byggprojekt som terapi. Precis som en del har yoga, träning, musik eller jobb som terapi, så kan även ett byggprojekt vara det. Istället för att se på ditt byggprojekt som något nödvändigt ont, kan du ta vara på tiden som en ren terapeutisk stund.

Att måla kan vara terapeutiskt

Många ägnar sig åt olika typer av hantverk på fritiden tack vare att det känns terapeutiskt och rogivande att göra det. De flesta typer av hantverksarbeten kan ha en positiv effekt på hjärnan, då man får göra en lågintensiv aktivitet som inte är varken fysiskt eller psykiskt påfrestande, men som ändå sysselsätter och får tiden att gå, samt tillåter hjärnan att tänka och reflektera över saker och ting.

Ska du ägna dig åt någon form av måleri kan du göra det som en stund av psykisk återhämtning. Dock kan det vara bra att ta hjälp med målningen om du inte är bra på det, så att det inte orsakar onödigt psykiskt lidande.

Gör inte bygget onödigt svårt

Oavsett vad du ska bygga eller måla är det viktigt att tänka på att inte göra processen onödigt krånglig. Om det är något moment som du känner är svårt att klara av själv så bör du ta hjälp av någon i din närhet eller av en expert. Dessutom är det extremt viktigt att tänka på säkerheten när du bygger. Använd rätt skyddsutrustning för att inte råka ut för en olycka som hade kunnat förebyggas. Fokusera på att göra bygget noggrant och ordentligt, samt att inte bränna ut dig under tiden. Ta paus och gör något annat med jämna mellanrum för att hålla ångan uppe.