Förråd ger mer plats

Den som har eget hus eller arbetar med ett byggprojekt vet att ett förråd aldrig kan bli för litet. Ett förråd skyddar både saker och byggnadsvaror undan regnet och hjälper till att hålla ordning och reda. För den som bor i flerbostadshus, finns olika varianter att välja mellan. Ett av de vanligaste är förråd med galler, ofta en inhägnad plats som man låser med hänglås. Ett förråd med slutna väggar är dock att föredra då man får bättre skydd och även stoppar en eventuell tjuv bättre.

Hyra förråd

Det har blivit allt smidigare att hyra förråd och extra utrymme. Många gånger går det att beställa precis det antal m2 man behöver. Ett exempel på en mycket smart och billig lösning är att hyra förråd i Västerås där man erbjuds en mängd olika lösningar. Magasinering är ett alternativ till den som inte behöver använda sakerna hela tiden. Det är smart att frigöra stora ytor i hemmet genom att låta ett företag som ovan, magasinera de saker du kanske nästan aldrig använder, men ändå inte vill göra dig av med. När man flyttar eller renoverar, är ett förråd guld värt.

Välj rätt storlek

När man väljer förråd eller utrymme för magasinering är det bra att ha en plan för hur mycket utrymme man behöver. Det är inte roligt om det visar sig att det fattas ett par m2, då alla sakerna är på plats. Å andra sidan är det lika lätt att välja, och därmed betala för, ett alltför stort utrymme. En bra tumregel är att i de flesta förråd på ungefär:

I ett 5 m2 förråd ryms:

  • ca 75 flyttkartonger, vilket motsvarar ägodelar från en 2-rum med kök.

I ett 15 m2 förråd ryms:

  • ca 200 flyttkartonger vilket kan motsvara ägodelarna från en 4:a med kök.

Ovanstående är bara riktlinjer och det är alltid bra att fråga först vad ägaren till förrådet anser kommer rymmas. Storleken på flyttkartongerna samt särskilt skrymmande föremål kan påverka relativt mycket.

Kall eller varm förvaring

Ett kallförråd är oisolerat och betydligt billigare då det inte kräver uppvärmning. Här går det dock bara att förvara sådant som inte är känsligt för fukt eller kyla. Exempel på sådant man kan förvara är stora möbler , trädgårdsmöbler, skulpturala föremål eller redskap. Man måste tänka på att textilier kan ta skada och möss kan bygga bo, om det finns uppstoppade delar i möblerna. Förvarar man böcker och elektronik väljer man istället ett varmförråd. Poängen med ett sådant är att det förutom att det är uppvärmt, även håller en jämn temperatur. Heta dagar sommartid kan emellertid sådana här utrymmen bli väldigt heta, så sådant som kan smälta, exempelvis stearinljus, kan vara känsliga för detta. När man hyr ett förråd är det bra att hålla koll på vilken försäkring som gäller om olyckan är framme.

lycka-lite