Bygg med lera

Ett av världens absolut bästa material att bygga med och kanske det äldsta är nog lera. Uppskattningsvis bor cirka 25 procent av jordens befolkning i ett hus gjort av jord eller lera. Att bygga med detta materialet innebär att det finns årtusenden av erfarenheter och av traditioner.

Hus som man byggt i lera byggs för att hålla i många generationer och det finns väldigt ofta lokala material, vilket gör att det blir billigt och miljöanpassat både vid användning och vid eventuell rivning. Oftast behöver man inte ens riva huset utan så småningom så går huset åter in i naturens kretslopp.

Som material att bygga med så kan leran användas i en rad olika sorters tekniker inom husbygge, det kan vara hus som är grundmurade av lersten eller stampade så kallade lerhus där man stampat lera kompakt i väggar och golv för att bara nämna några. Dessutom så kan man enkelt kombinera leran till andra sorters material och det är ett billigt material samtidigt som det är mycket ekologiskt och det bör man ha i åtanke i dagens läge.

lycka-lite