Bygga med bambu

Bambu är ett material som blivit allt mer populärt som byggmaterial i västvärlden på senare år, framförallt som golv. Det finns flera anledningar till att bambu har växt i popularitet. Dels är det ett material som är stilrent och klassiskt i sitt utseende, dels är det tåligt och slitstarkt, vilket betyder att man gör en bra investering när man köper bambu som byggmaterial, oavsett vad man ska använda det till. Den kanske främsta anledningen till att bambuanvändningen har ökat inom byggbranschen är dock att det är ett hållbart material, vilket betyder att det är perfekt för de som vill bygga med natur och miljö i åtanke.

Bambu är nämligen en av de snabbast växande plantorna i världen, och vissa arter av bambu kan växa så mycket som 91 centimeter på ett dygn, det vill säga otroliga 4 centimeter i timmen. Även om alla bambusorter inte växer med denna häpnadsväckande fart, går det i alla fall betydligt snabbare för en bambuskog att återhämta sig efter avverkning, än det gör för en tallskog eller granskog, vilket gör bambu till ett avsevärt mer hållbart material.

Bambu som material har dessutom en högre tryckstyrka än trä, tegel eller betong, och en brottgräns som är på samma nivå som stål. Det är med andra ord ett högst användbart material. Om du funderar på att använda sig av bambu i ditt bygge, ska du dock passa på att handla under årets mellandagsrea – bambu är nämligen inte det billigaste materialet man kan välja. Du hittar massor av rabatter till mellandagsrean på Kampanjjakt.se.

lycka-lite