Bygga med sten

Sten är ett ganska vanligt förekommande byggmaterial och här har vi valt att berätta lite om hur man bygger en mur med sten. Det är ett rätt tungt och hyfsat svårt jobb att göra detta, men resultatet blir en egen slags profil åt din trädgård. En mur ändrar din trädgård ganska mycket så planera ordentligt innan du sätter igång.

Använd en tomtkarta och rita med en blyertspenna på den vart muren ska vara och se till att måtten stämmer på kartan. Om du ska ha växter i dess närhet så tänk på hur stora växterna blir för rätt avstånd. Ta god tid på dig att planera det kommer löna sig i längden. Sen finns det olika sorters murar, kallmur är en stenmur där du inte använder murbruk utan den är bara lagd, sen har du bruksmuren då där man murar stenen. Båda kan läggas helt fristående eller ha som en slags stödmur.

När man planerar att bygga en mur så bör man räkna med att få en viss lutning mot marken som denna ska stötta, räkna med 15 till 20 procent beräknat per meter utav höjden av muren. Detta gör man dels för att tyngden på jorden kan pressa muren utåt så den rasar och dels så att regnvatten rinner av så den inte sköljer bort jord och sand som ska binda ihop stenarna.

Till framsidan utav muren bör man välja stenarna med omsorg, detta av två anledningar, ett för att muren ska bli så stabil som möjligt och två för att muren ska se vacker ut. Undertill är det bra att lägga de större stenarna. En kontaktyta runt 5 centimeter räcker här.

Ju mer man bygger på muren så är det bra att välja mindre och mindre bitar och dessutom ha större kontaktytor. Ser man till de allra översta raderna så bör man ha minst femton cm i kontaktyta mellan stenarna så att de blir stadigt. Blir det tomrum eller mellanrum så fyller man på med jord eller sand. En bra och rätt vanlig höjd på en mur brukar ligga på 70 till 80 centimeter och bygger man murar i nivåskillnader så kan det vara bra att lägga upp ett par stödmurar som går i etage med varandra. Sten är naturligt och vackert att bygga med.

lycka-lite