Bygga med trä

Ett av de viktigaste byggnadsmaterialen genom alla tider är trä. Här i Sverige finns det faktiskt timmerhus som sträcker sig tillbaka till 1500 talet. En av fördelarna ur miljösynpunkt är att det är förnybart och att det ingår i ett naturligt kretslopp och som från luften tar upp koldioxid. Dessutom har trä fördelar som är ekonomiska och även tekniska. En del är att trä är ett byggmaterial som är starkt i sitt viktförhållande och detta lämpar sig mycket bra när man ska bygga.

Trä kommer i många former när det gäller träslaget som man kan bygga av, det kan vara hårt och det kan vara mjukare, alltid naturligt dock vilket är mycket viktigt idag. Dessutom är det formbart på alla möjliga håll och kanter. Att såga i, böja och även kombinera ihop med annat och inte minst så är trä vackert.

Det finns mycket man kan bygga av trä dessutom, inte minst att göra fasta konstruktioner så som bjälklag och liknande, men också möbler, väggar och golv. Detta material är det som är vanligast på dagens byggmarknader och helt klart det som finns i mest former och slag. Det är många som idag väljer att gå tillbaka och bygga med trä, dels för att det är vackert men också för dess lämplighet i naturen.

Att bygga med trä är också mycket roligt, det finns en uppsjö med olika material, en uppsjö med olika verktyg och det finns många olika sätt att experimentera med trä när man bygger, det går utmärkt att använda till i stort sett allt man kan tänka sig. Välj noga träslaget dock till ditt ändamål, ska man bygga nära vatten, utomhus och så vidare.

lycka-lite