Byggisolering

När du ska till och isolera ditt bygge finns det flera varianter av isolering att välja mellan. Vad du väljer beror på flera olika saker. Du behöver isolera utifrån varifrån du bor och hur konstruktionen är gjord. Idag finns det många varianter av isolering att välja mellan och det är oftast klokt att rådfråga en kunnig fackman angående sitt val, eller åtminstone läsa på ordentligt om de olika varianterna innan man bestämmer sig. Vi ska i denna text lite kort sammanfatta de olika typerna så att du får lite koll på lite av vad som finns och vad man kan tänka på. Sen finns massor av information om de olika alternativen att hitta på nätet om du vill gå in djupare på varje typ.

Skivor av olika slag och fabrikat

Det är fortfarande trendigt att bygga nytt istället för att renovera gammalt. När man bygger nytt får man tänka på alla grundliga saker som då exempelvis isolering. Gullfiber är ett gammalt

beprövat sätt att isolera. Det läggs in som skivor och har alltid varit känt för att det kliar så enormt, men ger skön värme. Idag finns flera varianter av isolering i skivformat. Du kan isolera med gips, plast eller mineralull (kan vara både glas och stenull). Det andra populära sättet att isolera på är så kallad lösull. Där köps isolering på säck och på exempelvis en vind kan du tömma säckarna för hand och fördela enkelt med exempelvis en vanlig kratta. Ska du isolera väggar med lösull behöver du hjälp av någon som har en maskin för att blåsa lösull. Du blåser då in ullen med hjälp av en slang och fyller upp alla hålrum.

Viktiga saker att tänka på vid isolering

Har du anlitat professionell fasadrenovering stockholm så har de oftast tips och råd att ge om isolering. De som bygger har oftast testat det mesta och kan råda dig till vad de tycker är bäst för just ditt hus. Isoleringen ska inte bara skydda mot kyla och värme utan ska även ge dig en inomhusmiljö som är behaglig och tyst. Störande ljud minskar både mellan rummen och de ljud som kommer utifrån. Viss isolering kan även hjälpa till att skydda mot brand. När det gäller isolering finns ett värde att gå efter som kallas lambdavärdet. Det anger värmekonduktivitet som är ett mått på hur bra en produkt leder värme. Hos isolering vill man då ha ett så lågt värde som möjligt eftersom man vill behålla värmen inomhus. För ett nybyggt hus rekommenderas lambdavärdet ligga på högst 37.

lycka-lite