Lyckas med ditt altanprojekt

Sommaren är äntligen här vilket innebär att vi vill ut i trädgården och njuta av både varma sommardagar och ljumma kvällar. Nu i början av sommaren kanske du vill passa på att bygga ut din altan eller kanske bygga en ny uteplats i den där hörnan av trädgården som fångar sista solstrålarna. Vi har sammanställt tips som gör att du lyckas med ditt altanprojekt.

Börja med en skiss

Som alltid när du ska starta ett byggprojekt bör du starta med en skiss på hur du vill att slutresultatet ska se ut. Utan detta riskerar du att behöva riva upp delar av bygget och ändra om det inte blev bra. Rita upp hur du vill att det ska se ut i stora drag. Tänk även på växtlighet och möblering så att storleken på uteplatsen blir tillräcklig för vad du vill rymma där.

Räkna på en budget

Det är en god idé att du sätter en budget för ditt byggprojekt. Vad det kostar att bygga en altan är väldigt varierande beroende på storlek, design, materialval och förstås hur mycket av arbetet du kan göra på egen hand. Behöver du anlita arbetskraft så blir det såklart dyrare.

Gör ett ordentligt underarbete

För en bra och hållbar altan kommer ditt underarbete att vara det viktigaste. Det är tungt och ibland lite tråkigt att gräva bort gräsmatta och tillräckligt med jord för att förbereda en stabil grund. Men det är värt det alla gånger. Gör du detta riktigt kommer altanen att vara stabil och hålla länge. Du kan idag välja flera olika lösningar för grunden till din altan. Gjuta eller använda färdiga plintar, använda markplattor eller kanske justerbara plintar i plast. Använd det som passar underlaget och vad du tänkt ha på altanen. Ett utomhusspa kräver exempelvis ökad bärförmåga i underlaget.

Bygga altanen

När sedan altanen ska byggas kan du beställa materialet med hemkörning eller åka till bygghandeln själv. De flesta byggvaruhusen lånar ut släp så att du kan dra hem ditt material. Då kan du även välja virket själv för att få bra kvalitet.

lycka-lite